Omgeving

La Vie en Roses ligt in de rustige oase van de Faluintjesstreek. U fietst en wandelt er naar hartenlust. U komt op adem in de abdij van Affligem. En zet een stapje in de wondere wereld van carnavalstad Aalst.

Abdij van Affligem

De blikvanger van de Faluintjesstreek is de benedictijnerabdij van Affligem. Ze werd gesticht in 1062 en heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Vandaag verblijven een twintigtal geestelijken in de abdij, die uitgegroeid is tot een cultureel en religieus centrum. In het cultureel centrum is het gezellig eten en drinken in Gasthof d’Oude Brouwerij. Het abdijbier ?Affligem? wordt vandaag gebrouwen door Affligem brouwerij BDS in het nabijgelegen Opwijk.

In het bos daar zijn de Faluintjes

De vier Faluintjesgemeenten zijn Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. In die laatste gemeente ligt La Vie en Roses. De Faluintjes is oorspronkelijk een gebied van weiland en bos op de grens van Meldert en Moorsel. De benaming ‘faluintjes’ zou afgeleid zijn van ‘falaën’, een oud-Frans woord voor een verlaten, moerassige streek die toegankelijk gemaakt werd door takkenbossen op de drassige plaatsen te gooien. Maar de naam kan ook verwijzen naar het Franse woord ‘falun’: de Faluintjes zou een vroegere schelpbank zijn, wat kan verklaard worden door de rijke fossiele ondergrond. Lees alles over de streek bij de Heemkundige Kring De Faluintjes.

Wandelroutes

Hebt u zin om de wandelschoenen aan te trekken? Dan is de wandelroute ‘Door de Faluintjes naar het Kravaalbos’ een must. U vertrekt en eindigt aan het kasteel van Moorsel, een waterslot dat in de zestiende eeuw gebouwd werd door Karel Van Croy, kardinaal-abt van Affligem. Het kasteel is prachtig gerestaureerd. Geniet er van het neerhof, de vijvers en het park. Kijk omhoog in het Kravaalbos, want daar vliegen de ransuil en de buizerd. En zeg onderweg goeiedag aan de reeën.

Bekijk de kaart van de wandelroute Door de Faluintjes naar het Kravaalbos.

Fietsroutes

Denderende Stedenroute
La Vie en Roses ligt op het fietsnetwerk Scheldeland en dicht bij de Denderende Stedenroute: vier thematochten van elk ongeveer 40 kilometer. Speciaal aan deze fietsroute is dat de Dender die u praktisch autovrij vanaf Dendermonde tot in Geraardsbergen brengt. Het geeft fietsers de mogelijkheid om de vier steden te bezoeken: Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen.

De brochure over de Denderende Stedenroute is te bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen.

Ros Beiaardroute
Deze fietsroute verbindt Dendermonde met de groene oevers van Dender en Schelde, schilderachtige dorpen zoals Vlassenbroek en Wieze, landelijke gemeenten zoals Denderbelle en Peizegem en het mysterieuze Buggenhoutbos. In Brabant volgt ze een tijdje de Leirekensroute, een tot wandel- en fietspad omgevormde spoorweglijn.

Bekijk de kaart van de Ros Beiaardroute.

Reuzenroute
Weinig of geen autoverkeer, fietsen over de dijken van de Schelde en de Dender en onderweg tal van aantrekkelijke tavernes.

Bekijk de kaart van de Reuzenroute.

Buggenhoutse fietsroute
De groene oase Buggenhout bestaat uit 4 deelkernen: Centrum, Opstal, Briel en Opdorp. De Buggenhoutse fietsroute van 35 km voert langs de gemeentegrenzen en doet de gemeenten Opwijk en Londerzeel aan. De route kan ook verkort worden naar 25 km.

Bekijk de kaart van de Buggenhoutse Fietsroute.

Faluintjesroute
De Faluintjesroute is een fietstocht van 45 km in de Faluintjesstreek: Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Het is er rustig fietsen op landelijke ? maar niet altijd even zachte ? wegen. Een stevige, comfortabele fiets is nodig.

Bekijk de kaart van de Faluintjesroute.